понеделник, 29 октомври 2012 г.

Размишления и изводи



Реших да седна и напиша тези редове. За мен те не са просто "упражнение в писане", а нещо над което размишлявам и водя не само външно някакви спорове и същевременно застъпвам тези, нещо над което водя и вътрешни борби, защото истинска позиция не се гради само от опитност, но и от вътрешно противопоставяне на различните гледни точки.Тоест, ако не си поставил под съмнението личното си мнение и опитността която седи зад него, ти не си добре аргументиран дори пред себе си.
Естествено става въпрос за ДС агентите в Българския евангелизъм, за продължаващия дебат и същевременно в повечето случаи излизане от основната тема и влизане в критикарство и "говорене".
Лично аз, се чувствам омерзен. Двойно омерзен. Един път от това, което са правили пасторите-агенти, през годините на тоталитаризъм и втори път от хора, които са решили да бъдат съдници не на делата на дадени хора и групи, а поради външност, титли, грешки и "некомпетентно говорене". Хора с "големи глави", но малки сърца. Да, те са били...
Хора които говорят що е то християнство, но забравили за простите плодове на християнския живот. Хора които може би от години не са помогнали на обикновен човек в нужда/ не християнин/, които са забравили, че големите за Бог са някъде по улиците. Мизерници, просяци, психично болни, алкохолици, наркомани, които си нямат представа дори от тяхната възвишеност и огромен интелект. Това го споменавам, защото не вярвам, че човек, който се има за "нещо" в Църквата и не живее тази истинска част от християнския живот има право да отсъжда по толкова важен въпрос.
Това е моето лично мнение, колкото и групата водена от Вениамин Пеев и Виктор Костов да искат да изкарат, че такива като мен са лумпени и като коне с капаци защитават "своя идол".  Хвърлящи кофи с помия върху хора които/ в повечето случаи/ не познават добре. Даващи определения и слагащи в кюпа всеки който "не разбира" тяхната изтънченост и усет. Определящи живота и Църквата според техния "вид" теология, винаги прави според "легитимните" им титли и от тях произтичащите "правилни доводи".
Та личното ми мнение е/ колкото и нищожно да е в очите на "влиятелните"/, че се представителна извадка на "нашенските фарисеи", че са хора далеч от проблемите на обществото и търсят своите интереси. Може би толкова объркани в теологията си, че не разграничават себе си от божието дело, забравили да подлагат на сериозна критика себе си и собственото си мнение.
Също така говоря като човек, който до някаква степен/ минал и продължаващ да минава през грешки и провали/ за само 12 годишния ми живот като вярващ/ но поне 12 г. на реално християнство и живот/ водя хора/ макар и малък на брой/, които ми се доверяват, които вече имат плодовете на вярата в личния живот, които знаят какви са били и какви са сега. Вярващи които не презират малките неща, а помагат на отчаяните и са решили да започнат нещо малко, но истинско в живота си. Също така говоря и като човек който  знае от къде е дошъл, тоест от дрогата и психичните проблеми, от тоталната асоциалност и пълната мизерия в мисли , чувства и дори телесна и знаещ какъв е сега или поне към какво се стреми и на чие слово се дължи това преобразяване/ естествено след основната фигура в живота ми Исус/ Говоря и като съпруг / моята съпруга Алиса, също бивша наркоманка от 12 годишна възраст/ и баща на четири деца. С какво право фарисеите на днешния ден, могат да ме наричат идолопоклонник, незначителен, по маловажен от... .Всъщност да,  те имат свободното право да го правят, но по този начин те доказват кваса с който са заквасени.
На края, но не и по важност е това, че групата "на знаещите"  е НЕлегитимно като документи, но абсолютно легитимно за мислещите и търсещи истината хора - "защитен механизъм" за пасторите- агенти.  Тоест всички агенти мълчат след изявата им в студиото на Благовест Белев и опита им да се оневинят. Тяхната работа беше до там. В края на предаването Тони Еленков/ перефразирам/ показа истинския проблем, който според него бил "хората които искат да обезглавят българския евангелизъм", не агентите, а техните некомпетентни и фалшиви изобличители. Ето и продължението на историята, агентите млъкват, а техните/ разбиращи или не вече няма значение/ защитници продължават битката, като основното е, че вече се знае как да се продължи...с оклеветяването и компрометирането на "надигащите се нелегитимни субекти". Искат или не, групата " на знаещите" е страна, не трета, както искат те, а част от едната и тя е страната на агентите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар