понеделник, 29 октомври 2012 г.

Ние и....Бог




   Много интересно, когато споменем Бог и Неговите действия пред нас изниква една съвършена картина, всичко е толкова прецизно, до всяка подробност. Казваме "Е, Бог е решил точно така да стане"," Божа работа", "стига Бог да е решил, ще стане" и други подобни изрази, които недвусмислено показват величието, господството и силата на Бог. Следователно за нас вярващите решенията и волята на Бог са много важни, ние ги търсим и искаме. Да, това е правилния избор, единствения начин един искрен християнин да се чувства удовлетворен е да следва волята на Бог за живота си, да бъде воден от Бог в решенията си.
   Много е важно да се изясни какво се предполага да седи зад израза "волята на Бог за моя живот", не от наша страна, а от библейска, от страна на словото. Ако решим да обобщим, да оставим детайлите/ не, че не са важни/, да видим основата която седи зад думите "волята на Бог" ще видим нещо много интересно. Там седят цели и намерения, постигането на които, ще доведе до желан за Него резултат, който времево, също така според специфичните способности/ работни и дадени като дар и талант/ на индивида и желанието да се следва Неговата воля в живота съвпада с всеки един от нас. Тоест неговата воля много често е свързана с Неговите намерения, с това как Той вижда не просто "Моя живот", а голямата картина и как Неговите крайни цели, ще се напаснат, с по- кратковременните, а те с тези за нашето поколение и така на долу. За това е глупаво да търсим Бог просто за нас, без да сме съпоставили нашия живот с Неговите цели за нашето поколение. Бог е Бог на ред, целите Му са свързани, те не са хаотични изблици на желание. Извода е, че винаги Неговата воля за живота ни е свързана с неговите цели за поколението, което представляваме, също така и страната в която живеем. Неговата воля, не е нещо странно, харизматично или свързано с някакво велико чудо, което ще приобщи всички към вярата, а е възможността на Бог да продължи да господства и управлява в дадена територия през следващите поколения. Тоест след като волята Му е извършена чрез нас, Той има картбланш да продължи да влияе за напред.
   Волята Му или целите Му винаги са облечени с вдъхновение, копнеж и страст- по този начин и ние ги улавяме, защото те са вдъхновяващи, красиви, невъзможни/ понякога в нашите очи/.
   В началото започнах обаче с една илюстрация за Неговите действия през нашия  поглед.Съвършени, непроменими, действия продиктувани от решенията Му, които щом са решенията на Бог, то те вече са се случили. Грешно! След като е преценил, че точно това намерение е правилното за дадено поколение, пресметнал е, че това е най- добрата възможност за страната и поколението да се продължи Неговото влияние и за напред, това става неговата воля за това поколение и Той започва да я прокарва като вдъхновява всред хората. Дали обаче Неговите действия са просто безпроблемни и просто щом е пожелал и всичко се сбъдва? Не! Той търси "отворени врати", търси пролуки и възможности за осъществяването им, но в никакъв случай не е всичко съвършено, безпроблемно и "по мед и масло"...все пак сме намесени ние, хората, нашите  решения и действия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар