четвъртък, 19 декември 2013 г.

За Божието Царство и...още нещо

Божието Царство не е от този свят, основния му стремеж НЕ е завладяването на светската система и доминирането в нея, като основно оръжие за установяването му.  Ако Божието Царство не е от този свят и Бог е Богът от Светите Писания, то тогава не би трябвало да се стреми към насилствено налагане или тоталитаризъм

Но Божието Царство е агресивно, търси победа, също така наистина иска да доминира. Това не е ли напълно противоположно на казаното в началото? – само в един смисъл.
Защо за Божието Царство е важна властта, управлението и законите на една нация? Защо, ако не се стреми да я превземе, контролира и окупира? Защо Божието Царство и респективно Царя се стреми да издига хора във високи места на власт в политиката? Ако това не е основния начин да се превземе земята, за какво са му политици и управници, ако не промотират и налагат Божието Царство, като концепция за управление на нацията? Или това е целта? ...Интересни въпроси! Знам със сигурност, че хората на всяко едно ниво/ това включва и политици и управници/ не трябва да крият, че са християни, напротив, те трябва да споделят вярата си и действията произтичащи от нея напълно свободно.

Според мен е много дребнаво да се мисли, че целта на Божието Царство и Бог е да завземе управлението, чрез хора, които налагат Неговата воля и система/ в един смисъл Божието Царство Е система/ . Някак не виждам „принципа на насилственото налагане” като водещ и толериран от Бог/ освен завземането на територията от Исус Навин, определена с точни граници и точно за един народ. Според мен е много манипулативно да се четат стихове от Стария Завет специално изговорени към Израел в контекст на друга нация, в контекст на Църквата-да, малко по възможно/ .

 Ако целта на Бог и Неговото Царство е да доминира в политика и чрез нея в живота на хората, каквато цел всъщност има всяка светска система, било добра или не, защото политиката и управлението, всъщност са „точката” от която се задвижва почти всяко друго измерение в живота на хората, то тогава Библията щеше да е изпълнена с  много повече случаи, съвети, принципи в политиката. Тогава основната и водеща роля  трябва да играят политиците, министрите, президентите. Но ние знаем, че реда е друг, знаем, че ранговете са различни- апостоли, пророци, учители и тн...Никъде не виждаме в евангелията и в по слеващите книги целта на Светия Дух, а от там и на апостолите да е завземане и установяване на Божието Царство вместо светската система. Виждаме решението на Павел да достигне влиятелните кръгове, виждаме прицелването му в  най- влиятелната личност за онова време, както и достигането с евангелието на много управници, което в никакъв случай не е било случайно. Но това автоматично не означава, че крайната цел на Бог Е Неговото Царство да замени светската система. Не и по някакъв брутален начин.

Къде е разковничето? Според мен разковничето е  наистина в силата на светското управление и водените от него политики. Сила, която може да бъде използвана за много и различни цели. Абсолютно лично мое мнение е, че голямата концентрация, която трябва да се използва/ако изобщо трябва/ за достигане на управлението и политиката не е крайната цел на Бог. Това всъщност е един от ключовете, промяна, която ще легитимира/ в атмосферата и в умовете на хората/ промотирането и движението на Божието Царство. Всъщност основната цел на светското управление е да донесе - Справедливост, Права, Свобода, ограничена власт, малка държава, лична отговорност. Когато тези измерение бъдат издигнати  не просто за миг, а станат принципи и начин на живот, самите хора променят мисленето си, тогава добрата новина би ги заинтересувала може би повече, тогава няма да има толкова много предразсъдъци и ума интуитивно би дал шанс на свободната мисъл, идея, концепция.


Когато Справедливостта е издигната, когато тържествува свободата, когато държавата е на мястото си и в границите си- Божието Царство набира сила, защото има свобода на избор. Защото където има свобода има много грях и много благодат, следователно и много грешници, които ще успеят да видят окаяността си и да потърсят помощ от хората на Бог, не от държавата, примерно. Църквата извършва своето дело и има свободата да достига цели нации, но в никакъв случай не обвързва това достигане с окупиране и сливане със светската власт. Понеже Божието Царство и Божията Църква е доказала, че дори и гонена, забранявана от диктаторски режими пак устоява и и дори се разширява. Божието Царство и Църква е паралелно измерение на света и всичко в него/ не само зло, но и добро/ и като паралелна „страна”, голямата цел е да достигне хората с Добрата Новина, чрез тях, защо не и територии и земя за Божията Слава/ не да християнизира държави/. И един ден Неговите люде живеещи в момента на тази земя, ще посрещнат Царя и Твореца, Бащата на всичко видимо и невидимо, ще се поклонят тържествувайки и предавайки Трона и Властта на Управителя, за да може всичко да бъде възстановено.

събота, 14 декември 2013 г.

ЕМОЦИОНАЛНА ЗРЯЛОСТ

Една тема, която за мен е много интересна и важна. Бих я нарекъл емоционална зрялост.

Из книгата на Яков Хехт " Демократичното образование"
Издателство "Изток-Запад"

"Според Голман емоционалната интелигентност се състои от четири компетентности:

1. Самоосъзнатост
В тази категория Голман включва емоционалната осъзнатост, а именно способността да си даваш сметка за собствените си емоции и тези на останалите, да разбираш въздействието им и да разчиташ на интуицията си, когато взимаш решения.
Самоосъзнатостта също включва способността на човек да преценява себе си възможно най-адекватно и включва съзнанието за собствените си силни и слаби страни. Според Голман увереността в себе си, която представлява здравословно чувство за лична стойност и способности, също е част от самоосъзнатостта.

2.Самоуправление
Емоционален самоконтрол: контрол над чувствата и импулсите,които нарушават реда"
- Тук само бих включил и контрол над мислите, защото мисловната дейност рефлектира силно върху чувствата.
Прозрачност: да си честен, да заслужаваш доверие и да притежаваш висок морал.
Приспособимост: способността да си гъвкав при промяна на обстоятелствата и да преодоляваш препятствия.
Постижения: импулсът да подобряваш собствените си постижения, за да отговарят на вътрешните ти стандарти.
Инициатива: да си готов да действаш и да се възползваш от възможностите.
Оптимизъм: способността да виждаш позитивната страна на нещата.

3. Социална осъзнатост
Тук влизат:
съчувствието, дефинирано като "чувствителност към състоянието на другите, разбиране на тяхната гледна точка и интерес към това, което ги вълнува или притеснява". Организационна осъзнатост: способността да усещаш политиките и мрежите в организацията.
Ориентация към подпомагане: способността да разбираш и задоволяваш нуждите на подчинените.

4. Управление на взаимоотношенията
Тук влизат лидерските умения, изразени в способността да провокираш и координираш усилията на хора, свързани с мрежата; управление на конфликти, изразено в способността да разрешаваш противоречия; способността да създаваш близки междуличностни връзки; и способността да усещаш чувствата, мотивите и притесненията на други хора и да разбираш тяхното естество."

Бих добавил, чувството за хумор и способността да се отдаваш на приятни занимания, хобита и почивки, понеже това носи удовлетвореност, която неможе да се замени. Да се пребориш с чувството на осъждение и фалшива отговорност, която може да дойде от "Постижения: импулсът да подобряваш собствените си постижения, за да отговарят на вътрешните ти стандарти."

Страхотно е да има повече емоционално зрели хора! Затова, нека да не се взимаме много насериозно, спокойно света се движи и без мен :)