неделя, 3 ноември 2013 г.

не от отговори, а от въпроси имаме нужда


Хората сме толкова различни, мненията по ключови въпроси с хора дори наглед с еднакви ценности, може да бъдат противоположни.

Лично аз, трудно бих намерил дори един човек с абсолютно същите идеи и  решения на обществени, социални и лични проблеми и ситуаци. Интереснен факт. Естествено има много сходни и еднакви вярвания и възгледи, но влезнели се в конкретика(дори на елементарно ниво по някога) различията буквално "стават напреодолими".

Следва ли от това, че всяка група или индивид, които искат да наложат насилствено, чрез държавна намеса своите принципи са деспоти? Това ли е целта на занятието на убедения в правотата си индивид или общност- да прокара своите вярвания и ценности?... Или пък- трябва ли да сме до край непримирими и да не влизаме в съгласие с различни групи в каузи по които не си противоречим и мислим еднакво, въпреки че ценностите са доста различни?...

Това са въпроси, които лично мен много ме вълнуват и търся отговор...и го намирам. Понеже в противен случай, може да се окажа "правия" грешник, невижащ по далеч от пъпа си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар