петък, 29 август 2014 г.

"Не се моля да ги вземеш от света,..."

"Не се моля да ги вземеш от света, но да ги пазиш от лукавия."Това е част от молитвата на Исус като ходатайство към Отец за своите ученици.

Няма как да се изолираме от света и да сме богоугодни. Нашето място е в света. Нещо повече, Исус продължава молитвата си -"Както Ти прати Мене в света, така и Аз пратих тях в света;". Нашата мисия не е лека, не е да основем поредната секта в гората, не е да се изолираме в природосъобразен начин на живот, не е да основем общност, достатъчно изолирана, че да може да спазва законите на Библията. Ние не ставаме святи когато бягаме от света, когато изглеждаме странно и повтаряме заучени библейски фрази или пък се отделим надалеч в аскетичен живот на молитва и пост. Не!

 "Освети ги чрез истината; Твоето слово е истина." Това, което ни освещава и ни прави святи е истината- Словото, думите на Бог са истината, която има достатъчно заряд да ни държи вътрешно стабилни, разумни и естествени в света.

Ако нашето място е в света, къде там, е нашето място?
" И когато Исус седеше на трапезата в къщата му/ на Леви,/, заедно с Него и учениците Му, насядаха и много бирници и грешници; защото бяха мнозина и отиваха подир Него." На трапеза не само с ученици, но и с бандити, мошеници, проститутки, всякакви грешници, те бяха мнозинството от хората и Той стоеше с тях, ядеше с тях, говореше с тях.

" .. Здравите нямат нужда от лекар, а болните; не съм дошъл да призова праведните, но грешниците (на покаяние)." Незнам, лично аз се чувствам на място там където са хората, там където е болката, греха, наранените чувства. Където са обърканите, арогантните, знаещите или глупаците,спорещите...там явно е моята "таргет група". Но! Но не съм там като Учителят, а като човек, който ги разбира, който в много от случаите също е слаб и чувства болка/съветник или ментор е нещо, което се извоюва с време, да не забравяме,че те-грешниците имаха желание да общуват с Исус, а не Той  да ходи и да ги съветва, как да живеят, те искаха да са част от близките Му/. Ако това е и  твоята "таргет група", добре дошъл :) .