понеделник, 14 юли 2014 г.

Новият мях-нов начин на мислене

"2:15 И когато Исус седеше на трапезата в къщата му, заедно с Него и учениците Му, насядаха и много бирници и грешници; защото бяха мнозина и отиваха подир Него.
2:16 Тогава книжниците, които бяха от фарисеите, като видяха, че Той яде с грешниците и бирниците, казаха на учениците Му: Защо яде и пие с бирниците и грешниците?
2:17 А Исус, като чу това, каза им: Здравите нямат нужда от лекар, а болните; не съм дошъл да призова праведните, но грешниците (на покаяние).
2:18 А Иоановите ученици и фарисеите постеха; и дохождат и казват Му: Защо постят Иоановите и фарисейските ученици, а Твоите не постят?
2:19 А Исус им рече: Могат ли сватбарите да постят, докато е с тях младоженецът? До тогава, до когато младоженецът е с тях, не могат да постят.
2:20 Ще дойдат, обаче, дни, когато младоженецът ще се отнеме от тях, и тогава, през ония дни, ще постят.
2:21 Никой не пришива кръпка от невалян плат на вехта дреха; а инак, това, което трябваше да запълни дрехата, отдира от нея, новото от вехтото, и съдраното става по-лошо.
2:22 И никой не налива ново вино в стари мехове; инак, виното ще спука меховете, и се изхабяват и виното и меховете; но наливат ново вино в нови мехове.
2:23 И в една събота, когато минаваше през посевите, учениците Му, вървейки из пътя, почнаха да късат класове.
2:24 И фарисеите Му рекоха: Виж! защо вършат в събота нещо, което не е позволено?
2:25 А Той им рече: Не сте ли чели що стори Давид, когато беше в нужда, и огладня и мъжете, които бяха с него?"

Тези стихове от Марко 2 глава олицетворяват много добре разликата в начина на мислене на Исус и другите духовни хора. Фарисеите се възпротивиха, че яде и пие с грешници, Йоановите ученици се чудеха защо когато е време за пост и всички сериозни духовни личности постят, неговите ученици не постят. В следващия стих авторът за да затвърди сериозната разлика в начина на мислене и начина на живот между Исус и другите духовници вкарва случката в която в събота учениците Му ядат класове, което е тотално неприемливо според закона.

Исус много точно обяснява за какво става въпрос- "И никой не налива ново вино в стари мехове; инак, виното ще спука меховете, и се изхабяват и виното и меховете; но наливат ново вино в нови мехове." Става въпрос за начина на мислене! Новият мях е различен начин на мислене. Няма как човек да действа креативно и различно, ако не промени начина си на мислене. Няма как Бог да даде благоволението си/ виното е преобраз на благословение и благоволение/ върху нас, да "отвори врати" за нови начала в живота ни, ако не станем нов мях, тоест не променим начина си на мислене. 

Ако Той налее новото вино в стария мях, тоест даде благоволението си  за новите начала в живота ни, а ние не сме променили начина на мислене, ако е наложително и структурно, ние ще действаме по стария "образец", който е в нас и може да пропилеем напразно добрите възможности, които Бог открива за нас и чрез които Той иска да извърши Неговата воля. 

Мисля че Исус иска да предизвика нашите концепции и начин на мислене за да може да ни даде ново разбиране за различни сфери от живота, а защо не и различна перспектива и в цялостната картина. 

Когато се отворят нови възможности ние "знаем" как трябва да действаме, защото това е начин на мислене, който възпроизвежда действие. Там е проблема! Бог не иска да действаме по начина, който знаем. Затова трябва да преминем през период на ново разбиране, да погледнем през различна призма това което ни предстои да извършим или това в което вървим. Времето не е само да се молим за отворени врати, но и за разбиране и мъдрост.

"Затуй и ние, от деня, когато чухме за това, не преставаме да се молим за вас и да искаме от Бога да се изпълните с познанието на Неговата воля чрез пълна духовна мъдрост и проумяване,
за да се обхождате достойно за Господа, да Му угаждате във всичко, като принасяте плод във всяко добро дело и като растете в познаването на Бога;"