събота, 14 юни 2014 г.

В света на Един личен, но и глобален Бог

Може би едно от най-страхотните преживявания, което имаме като вярващи е когато разберем, че Бог е заинтересуван лично от нас. Всемогъщият комуникира с нас, показва лично към теб любовта си, дава ти слово, окуражава те, помага и се грижи за теб като баща. Можем да напишем купища книги за това. Земята не може да побере свидетелствата за проявената Божия грижа и любов лично към всеки един от нас. Това е и за което толкова много го обичаме-Неговото лично отношение. В свят на състезание, болка, удари под кръста, страдание, раздяли, надали имаме нужда от нещо по-истинско и докосващо.

За да разберем обаче света по-добре, нашето разбиране за това кой е Бог не може да остане само на това личностно ниво-аз и Той. Да,  казахме, че то е ключово, от него започва всичко истинско. Няма как без да сме го преживели лично, да сме усетили Неговата изцелителна любов да заживеем стойностен живот. Но идва момент когато виждаме, че света е повече от мен и моите взаимоотношения, та били те и с Бог. Въпросите стават толкова много, че или трябва да ги приглушим, като си останем в старото и познатото, или решаваме да търсим отговори.

Понякога нещата въпреки всичко, което правим, въпреки, че усещаме любовта Му и приемането Му се усложняват. Ако решим да изправим глава, ще видим един сложен свят. Повечето динамики в него може и да не са ни ясни. Ако се отърсим от  това в което се вкопчваме за да не "потънем" във водата от въпроси, които напират, може би ще почувстваме страх- като, че потъваме, но, ако се осмелим да си зададем въпроси, ако приемем, че не разбираме всичко и това е нормално, че света е по-голям от нас и че Бог е повече от нашето знание, което имаме до сега, ще се окажем готови за растеж, готови да почерпим мъдрост и разбиране за живота.

Това е първата крачка към нашето образоване, да се осмелим да видим непознатото, да предизвикаме себе си и Бог да ни разшири. Какво по ценно от това да разбереш повече за себе си, живота и света. Несигурността и страхът от непознатото, от отговори, които могат да не съвпаднат с нашите идеи са големи, НО можем да ги използваме и да предизвикаме растеж и зрялост. :)