неделя, 24 март 2013 г.

Размисли по чехли

http://www.youtube.com/watch?v=KTmKbdFgkJ0


Понякога. когато чета, гледам или слушам за големи личности, направили/ или правещи/ значими неща- повлияли нации, общности, хора- се чувствам толкова незначителен и малък. Друг път толкова вглъбен в "моето дело", в това, което аз правя и трябва да свърша, че се усещам някак на върха,"яздещ" вълните, някъде "там отпред". Но има и моменти като този, когато просто размишлявам, задавам си въпроси, търся отговори.

Моля се на Бог, в отчаянието си, в объркването си и неспособността да разбера живота изцяло. 
Защо? Къде е щастието? Това ли е живота? Има ли нещо, което не разбирам? Как ще се получи? Кога най- сетне ще стигнем/ аз и семейството ми/ до живота за който мечтая? Не пропускам ли нещо?.... Все трудни въпроси, с не еднозначен отговор.

Някак човек има моменти в живота, като че ли все едно е изпуснал "нишката', като, че ли нищо не му е ясно. Мисля, че такива моменти не са за изпускане. Те са ключ към преосмисляне, по- дълбоко разбиране или възможност да се опростят сложните сюжети на живота.В такива моменти премъдрият Бог може да освободи нова зрялост и свобода за търсещата личност.

Настройката към живота е това, което ще определи и самият живот. Очакванията, бляновете, желанията, отношението е това, което играе основна роля. Всичко това с една дума означава философията, която изповядваме в живота си. Понеже в крайна сметка всичко опира до изградената вътрешна "картина", обобщената ни вътрешна представа за това, какво представлява живота.

В моменти на търсене, човек не трябва да се задоволява с готовите отговори до които вече е стигнал. Такива моменти са предназначени за това да се търси непримиримо. Не затваряй тези въпроси, които избликват от вътре, с готови отговори. Размишленията са в основата на всичко добро, ново, креативно! Вътрешната агония в търсене на ново разбиране е в основата на великите идеи и новите начала.

Има хора, които вече не стигат до такива моменти в живота, моменти на преосмисляне. Това е жалко, това е достойно за съжаление и означава, че нещо вътре е достатъчно смазано, прекършено или закоравяло.
Живота не е толкова лесен за осмисляне, не е пет точки, чрез, които ще дойде съвършеното щастие. Не е и постоянни беди. Не е осъществена амбиция. Не е винаги толкова победоносен както ни се иска на нас оптимистично настроените християни. Не! Може би е всичко това? Не знам.

Откъс от филма "Lincoln", последния разговор между Abraham Linkoln и съпругата му Marry Todd Lincoln:
"Marry Todd Lincoln - Когато те погледнат, какво ти е струвало това, ще се зачудят. И с основание. Но трябва да погледнат и нещастната жена до теб, ако искат да разберат как е било наистина. За обикновен човек. За всеки различен от теб.
Abraham Linkoln  - Трябва да се опитаме да бъдем по- щастливи, толкова дълго бяхме нещастни...."


сряда, 6 март 2013 г.

Що да не го кажа?

Лично аз пиша само когато искам нещо да кажа, това е моят начин да се "освободя'' от идеите, мислите и дори от словото, което Бог ми дава.

Няма начин един, двама или трима човека да знаят пълната истина, няма начин да знаят и по- голямата част, дори. Обаче е важно кой глас слушаме.  Важно е когато "сглабяме" пъзела от идеи, модели и бъдещи проекти кои части сме взели. Части много, "добри идеи"- също. Какво избираме? Как изграждаме позиция? Как изгрждаме нашия светоглед?

Напоследък не обичам да съм многословен, дори като пастор харесвам ясни, кратки проповеди посаждащи семена, даващи повод за размисъл, не решения. Предизвикващи и конфронтиращи статуквото вътре в нас. Искам с тези няколко изречения да направя точно това, но всичко това да е "облечено" в пророчески дух.

Незнам дали разбираме ясно пред какво сме изправени като народ, да, донякъде разбираме, обаче наясно ли сме пред отговорността за изборите, които трябва да направим? Говоря естествено като християнин и към християните най- вече.

Живеем в интересни времена. Политически, икономически и социални "трусове" има почти всеки ден и навсякъде. България колкото и малка и незначителна в един смисъл страна не прави разлика, напротив, ние си имаме нашите специфики/ тежки поражения от комунизма, които влияят и днес/, но сме част и от световните процеси, от търсенето на "правилните отговори".

Знам едно, със сигурност предстои нещо освежаващо, здраво и добро някъде по света, след като преминат не само трусовете, но и рухването на порочни модели и агонията, която ще доведе това рухване в нацинална и лична перспектива. Защото много хора/ почти всички/ са част от моделите, много бизнеси са част от статуквото, много хора разчитат на системата/ не без основание, а защото са си платили/ и падането и ще донесе много болка, гняв и омраза.

България е някъде там, ние вярващите сме тук и сме част от всичко това със всички специфики на страната си, със всички отговорности и позиции, които трябва да заемем, днес, утре. Всички действия, които трябва да предприемем, предстоят.

Следващите 10-15 години, според мен ще дадат яснота какво предстои за в бъдеще пред Нацията ни и Църквата в България. Мисля, че тези 10,15 години са  последният"прозорец" пред страната ни и църквата  за да придобие нормален вид и да потегли към обещанието си. Да бъде положена добра основа, която ще даде шанс за правилен градеж.

Ако искаме да се зароди нещо ново и истинско, трябва да започнем сега! Ако искаме 2020,2025 година Църквата и самата нация да е стъпила на здрава основа, трябва да започнем сега! Ако искаме да имаме добър избор в политиката, трябва да започнем сега!

Никога нищо истинско не е започнало с фрапантност и мащабност, но е започвало с ядро, съгласие, в много от случаите с различни групи представляващи дадени интереси, не една група " на истината", а различни хора, които обаче в даден момент имат смелостта и смирението да си подадат "ръка на общение", да останат специфични, но и дотолкова зрели, че могат да видят голямата картина и, че самите те са недостатъчни за дългосрочна промяна. Това звучи налудничаво за нас българите, ние не сме научени да мислим така, ние сме си самодостатъчни, ние "знаем'' как стоят нещата...Но изобщо за да се стигне до протегната ръка, трябва да се започне работа днес и сега, в малки групи, които ще растат, които ще имат своята специфика и динамика.

Ще си кажа личното мнение сега, за да не завършвам с кофти привкус. Ако изпуснем този сезон, мисля, че нищо не пречи България да залезе като нация, да бъде "доизядена" от лешоядите. Най- вероятно това щес е случи, защото Бог би вдигнал добрата си ръка от страната ни.

Няколко обобщаващи фактора, които ще представят най- добре новия сезон: Приобщаване, силно събирателно помазание, сезон на основополагане и основаване/ започване/ на различни инициативи с дълга перспектива. Сезон на разясняване, видение, структуриране и откровение/ Авакум -''2.Божият отговор на Авакум
Господ ми отговори:
Напиши видението и го изложи ясно на дъсчици,
за да може да се чете бързо.
3.Защото видението се отнася за едно определено бъдещо време,
но бърза към изпълнението си и няма да излъже;
ако и да се бави, чакай го,
защото непременно ще дойде, няма да закъснее."/

Знам, че лидерите и хората, които се посветят на този сезон, въпреки тежките години, които предстоят ще вършат всичко от "трепезата на Исус" / Той приготвя трапеза в присъсътвието на Неговите и наши неприятели/ . Убеден съм, че хората, които са платили цена ще говорят и действат от мястото на Неговата трапеза. 

На другите бих казал, благодат, благодат :)), на тези, които ще си кажат кой е тоя, че пише такива неща и кой го е упълномощил, бивша дрога търси изява, бих казал оправяйте се, хич не ми пука за префърцунените ви физиономии...